Hoe vertel ik het mijn partner

De scheidingsmelding, het vertellen aan de partner dat je wilt gaan scheiden, is voor de meeste mensen één van de moeilijkste momenten in hun leven. Naast je eigen emoties moet je ook rekening houden met de emoties van je partner. Voor veel mensen is dit een reden om de scheidingsmelding zo lang mogelijk uit te stellen. De pijn, zeker bij een voor je partner onverwachte scheidingsmelding, kan niet verzacht worden. Wel kun je een aantal voorwaarden scheppen, waardoor de sfeer en de communicatie tussen jullie niet extra verstoord wordt en waardoor de kans groot is dat jullie tijdens en na het scheidingsproces met elkaar kunnen blijven overleggen.
Op het moment dat je de scheidingsmelding aan je partner brengt, is het mogelijk dat je schrikt van je eigen scheidingsmelding. Want door het uitspreken van de scheidingsboodschap lijkt de scheiding opeens wel heel definitief, definitiever dan toen de gedachte alleen nog in je hoofd zat.


Een aantal tips


 • Probeer de scheidingsboodschap niet te verzachten omdat je partner dan kan denken dat
  er nog een weg terug is.

 • Een duidelijke scheidingsboodschap hoeft niet hard en gevoelloos te zijn.
  Vertel waarom je wil scheiden zonder al te veel verwijten.

 • Je partner staat aan het begin van het scheidingsproces waarin jij al veel verder bent.

 • Wees eerlijk over de oorzaak/reden van de scheiding ook als er een ander in het spel is. Tijdens het scheidingsproces komt de echte reden en de aanleiding van de scheiding
  uiteindelijk toch wel naar boven. Wanneer je partner pas na de scheiding hoort dat er een
  ander in het spel was, ontstaat er opnieuw veel boosheid, wantrouwen en verdriet en
  wordt het verwerkingsproces volledig verstoord.


Productinformatie